Yaşasın Kral! – Tayland

2006 yılı Haziran ayı Tayland Kralının 60ıncı yönetim yılı olarak dünya tarihine geçti. 60 yıl krallık yapan bu kral dünyanın en uzun süre başta kalan kralı olma özelliğini taşıyor.
Kral Bhumibol Adulyadej 78 yaşında ve tam 60 senedir ülkeyi yönetiyor.
Tayland halkı için kral bir nevi tanrı sayılıyor ve çok büyük saygı gösteriliyor.
60 senelik yönetimi sırasında halkının gelişimi adına epey gayretler gösterdiği belirtilen bu kralın bazı noktalarda gözardı edilen hataları da yok değil… Mesela kimse Kamboçya’daki Pol Pot rejimi sonrasında Pol Pot’un Tayland’da senelerce gizlendiğini söylemez… Bu kralın bilgisinde değil miydi acaba bu adamın orada oluşu ve senelerce neden sessiz kaldı kralımız?
Bir de dünyanın seks cenneti olarak adı herkes tarafından bilinen Tayland’ın bu seks turizmindeki gelişimi bu kral yönetimindeyken olmamış mıdır? 60 sene öncesinde bu tip bir seks rezaleti maalesef yok idi bu güzelim ülkede…
Basın her ülkede halkı istediği şekilde yönlendiriyor. Bugün 12 Haziran ve Yaşasın Kral! mitingi düzenleniyor tüm Tayland’da…Bir hafta tatil ilan edildi tüm ülkede…Dünyanın dört köşesinden liderler Kral’ı ziyarete geldi….
Tayland’lı arkadaşlarım bugün sms atarak (Çin’deyim bu arada) televizyondan kralın törenini izlememi istediler…Oysa bilmedikleri birşey vardı…Çin için Tayland Kralı hiçbir anlam ifade etmiyordu..Çünkü Tayland basını Çin’e etki yapabilecek güçte değildi ve kimsenin kralı tanıdığı bile yoktu burada….
İnsanların bakış açıları ne kadar değişik oluyor değil mi?

12.06.2006

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.