Vize Problemi – Çin

Çin’de iş yapanlar bilirler, bazen fabrikalarla işiniz uzar, yeni ürünler bulursunuz, başka şehirlere gitmeniz gerekebilir…. Size verilen vizede yazılan kalma süresini geciktirme şansınız olabilir. Bu durumda vizeniz bittiği için Çin’i terk etmeniz gerekmektedir. Ya Türkiye’ye geleceksiniz, yeniden vize müracaatında bulunacaksınız, ya Hong Kong’a gidip oradan vize almaya çalışacaksınız….
– Türkiye’ye dönmeniz çok maliyetli olacaktır. Döneceksiniz,vize yenileyip tekrar geleceksiniz, bu hiç de akıllıca bir yöntem değil.
– Hong kong’a gidecekseniz en az 400-500 USD cebinize koymanız gerekecek, uçak biletiniz, oradaki kalış masraflarınız, yemeniz içmeniz……

Her iki yöntem de epey zor görünüyor…Ben en mantıklı yolun Türk Konsolosluğu’na danışmak olduğunu düşünerek telefon açtım… Vizeniz bitmeden dönmeye çalışın dediler tavsiye olarak sağolsunlar sanki ben bunu bilmiyormuşum gibi. Burada işleri uzayan Türk vatandaşları nasıl çözüyorlar diye sordum, Hong kong’a gidiyorlar ama vize almaları garanti değil dedi görevli arkadaş…Peki ne yapmamı tavsiye edersiniz dedim…Bir şey diyemeyeceğim dedi ve teşekkür ettim kapattım telefonu…..
Çin’deki arkadaşlarıma danıştım Türkiye’ye dönmeden son bir kez daha…Bulunduğun şehirdeki yabancılar karakoluna git dediler.
Çin’de çoğu şehirde ENTRY and EXIT POLICE STATION denilen karakollar var. Bunlar genelde yabancıların çok gelip gittiği her şehirde bulunuyorlar.
Vizenizi Çin dışına çıkmadan uzatmanız için şunları yapmanız gerekiyor:
– Kaldığınız otelden orada kaldığınıza ait bir belge (Polis için gerekiyor deyince anlayacaklardır)
– Otelde değil evde kalıyorsanız MUHTARDAN IKAMETGAH (bizdeki gibi burada da muhtarlar var)
– Çalıştığınız bir fabrikadan karakolun istediği şartlara uygun bir dilekçe (defalarca gidip gelmek istemiyorsanız fabrikanın detayları aldıktan sonra dilekçeyi hazırlamasını sağlayın yoksa defalarca karakoldan geri çevireceklerdir sizi)
– Pasaportunuz
– 1 fotoğraf
– Vize formu= Karakolda dolduruyorsunuz. Siyah mürekkepli kalemle formu doldurun yoksa tekrar doldurmanızı isteyecekler.

Bu gereken dokumanlarla karakolda müracatınızı gerçekleştiriyorsunuz ve birkaç gün sonra da vizenizi alıyorsunuz….

Bu basit bilgiyi bile bize veremeyen devlet yetkililerimize teşekkür ediyorum. Eğer Çinli arkadaşım beni uyarmasa şimdi Türkiye’ye dönmüş, buradaki işlerim yarım kalmış, yeni bir bilet almaya ve tekrar buraya dönmeye çalışıyor olacaktım…

Bu çok faydalı bilginin işinize yarayacağını umuyorum.

5.07.2006

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.