İtalya – İtalya

Romantizm kokar Italya.. Venedik, Roma, Milano, Torino, Floransa….Her kosesi tarih kokar, her kosesi degisik bir cazibedir Italya`nin….

Ozellikle Milano sokaklari beni cok etkiler Italya`da. Eski binalar olmasina ragmen halen daha mukemmel bir sekilde kullanimdadir evler, insana Beyoglu`nun icler acisi durumu gelir orada. Bakimli olunca demek ki tarihi eserler bozulmuyor. Hele Torino, orasi bir baska cazibelidir. Sokaklarinda insan yuzyil oncesine gidiverir farkinda olmadan.

Italya`da sokaklara tasan cafelerde cappuccino icme zevkini yasayin giderseniz.

Birkac sene evvel Italya turuna gitmistik. Roma,Floransa, Venedik turu idi bu . Ilk duragimiz Roma idi ve her yer eski Roma imparatorlugundan kalma binalarla doluydu. Ardindan Floransa`ya gectik ve orasi biraz daha sevimli geldi nedense. Hele o kopru uzerindeki kucuk dukkanlar harikaydi. Ardindan Venedik tabii ki. Venedik bir harikadir. Insani oldukca etkiler. Gondol sefasi bir baskadir..bu arada bir tavsiye..gondolcular iyi kazikcidirlar, fiyatlara kesin itiraz edin..ve gerekirse birkac kisi beraber kiralayin. 100 dolarlardan bahsederler cunku saatine..

Venedik`te yasam pahalidir. Insanlar rutubetten rahatsiz olduklari ve neredeyse yasayanlarin cogu romatizma hastasi oldugu icin baska yerlere gocetmislerdir. binalarda rutubetten duvarlarin sivalari dokulmektedir. Peki nedir Venedigin hikayesi? Neden sular uzerinde kurulmustur bu sehir? Tarihine baktigimizda bir donem saldirilardan bikan halk careyi denizin uzerine kaziklar cakip sehir kurarak kurtulmaya calismislar. Daha sonralari da denizcilikte epey ilerlemis ve bir donem Osmanli donanmasinin korkulu ruyasi olmuslar ve tarihimizde Venedik Sovalyeleri olarak taninmislardir. Hatta bugunku Galata Kulesi Galata ve Venedikliler tarafindan 1453 yilinda Osmanlilar`a verilmistir.

Ilginc bir not daha soyleyeyim, gecen senelerde Italya`nin guneyinde bir kasabada Osmanli kalintilari bulunmus, ve 15. yuzyilda buraya cikan Turk donanmasi leventlerinin burada bir muddet yasadigi ve burada kalip oldukleri ortaya cikti. Adini hatirlayamiyorum tam olarak o kasabanin su anda ama ilginc gelmisti.

Venedik`te San Marco meydaninda bronzdan at heykellerini goreceksiniz. Bunlar hacli seferleri sirasinda Istanbul`dan calinan at heykelleridir. Haclilarin kendi dininden olan Bizanslilara bile yaptiklarini bilmeyeniniz yoktur..ibret icin bu heykelleri gezmenizde fayda var.

Venedik`teki binalarda BIzans, Gotik ve Ronesans stilleri dikkat cekmekte.Sehir toplam 100 adacik uzerinde kurulmus ve dunyanin en ilgi ceken sehirleri arasinda sayilmakta.

Italya bir turist ulkesi oldugu icin insanlar bunu cok iyi kullanmaktalar.gelen turistlere yuksek fiyatla urunlerini satma derdinde saticilar. yarim litre suyu turistik bolgede 2000 lirete alirken, markette 1,5 litresini 1500 lirete alirsiniz. Kazikcilikta Italya cok unludur Avrupa`da. Gelip bizim saticilara bosuna kizmasinlar Italyan kardeslerimiz, cunku onlar bizim cok ilerimizdeler…

Italya`da hirsizlar epey unludur bilirsiniz. Daima dikkatli olmalisiniz sokaklarda. Araba kiraladiysaniz emin yerlere birakin, icinde canta birakmayin. Sokaklarda cuzdaniniza dikkat edin. Bizim basimiza da bu tip bir olay gelmisti bir keresinde. Yanimizdaki arkadasin cebindeki cuzdan aninda yokolmustu. Diger bir arkadasin da saati calinmisti..benden soylemesi..dikkat edin…

Milano`ya yolunuz duserse eger Duomo kilisesine gidin. Oldukca eski 13. yuzyilda baslanmiz yapimina ve cesitli zamanlarda restore edilmis, tam tepesinde som altindan bir Isa figuru var.aksamlari isiklandiriliyor. cok guzel bir goruntusu oluyor. Icerde ise gunah cikarma odaciklari ilginc gelecektir size de.

Vittorio Emanuel Pasaji ise hemen Duomo yaninda ve cok degisik bir mimarisi ile dikkat cekiyor. icerde cesitli restoranlar, cafeler mevcut. dinlenmek icin ideal bir yer.Milano metrosu cok iyi ve gideceginiz yere en ucuz ulasim bu yolla olacaktir.

Italya`nin kuzey kesimi Alpler ile cevrili ve manzarasi harikadir. Ozellikle kisin karli daglarin manzarasi mukemmel bir goruntu olusturmaktadir.

Italya ve zeytinyagi tabii ki ayrilmaz birer ikilidir.Neredeyse her yemekte kullanilan o zeytinyagi yemeklere mukemmel bir lezzet katmakta..En begendigim ozellik ise, her yemek , her salata once masaya konur, sonra garson alir eline zeytinyagini ve bir guzel gezdirir yemegin uzerinde..O goruntu bile insanin istahini acmaya yeter de artar bile. Italyanlarin bir de Pepperoncino`su vardir, bizim aci biber misali ama farkli bir aci..Insana yedikce zevk veren bir acidir..aci sevenlerin denemesi tavsiye edilir. Bir de peperoncinoyu zeytinyaginda bir muddet bekletirseniz, et yemeklerine mukemmel bir sos olarak kullanabilirsiniz. Bir de zeytini peperoncino ile zeytinyaginda kizartmayi tavsiye ederim..sabah kahvaltisinda mukemel bir istah acici olacaktir.

Italyanlar sabah kahvaltida cappuccino, diger vakitlerde ise espresso icerler. Espressonun cappuccinodan tek farki sade olmasidir. cappuccinoda ise sutun kremasi espressoya ilave edilerek sutlu kahve misali bir kahve yapilir. Italya`daki cappuccinonun tadi nedense bana daha guzel gelir. deneyin belki siz de bana hak verirsiniz.

Italya`ya birkac seyahatte grev yuzunden baska havaalanlarina inmek zorunda kaldik.Italya`da isciler grevi cok severler. Havalani iscileri ise bu konuda liderdir. Milano ucaginin Genova`ya indigi cok gorulmustur.Oradan sizi otobuse bindirir ve Milano`ya getirirler. Kaybettiginiz zaman ise cabasi.

Bir keresinde Montecattini kasabasindaki kaplicaya gitmistik. Bizim Yalova misali bu kasabada aksam vakti gittigimiz cafeleri halen daha unutamadim. o kadar guzel yerlerdi ki anlatamam..

Italya`nin sembolu olan Pisa kulesini unutmak olur mu hic? Kesinlikle gorulmesi gereken bir yerdir Pisa. Egik kulesi ile dunyanin ilgi odagidir ve bilimadamlari onu ayakta tutmak icin yuzyillardir calisma yapmaktadirlar.

Sonucta Italya iyisiyle kotusuyle hep ilgi odagi olmayi basarmis bir ulkedir. Ulkemizden de bircok tur sirketi cok ucuza turlar duzenlemektedir. Gitmenizde fayda var.

30.07.2002

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.