Kamboçya’nın Zavallı Kaderi…

Uzun zamandan beri merak ettiğim bir ülkeydi Kamboçya…. Sisli bulutlar arasında gördüğüm kadarıyla orada birşeyler hep kaynatılıyordu…Taaa çocukluğumdan beri KIZIL KHMER’lerin ismini haberlerden gazetelerden hatırlarım… Kimdir bunlar diye hep merak ederdim….

Temmuz 2003’te Kamboçya’ya gitmeyi başardım… Bulduğum bütün ülke tarihi ile alakalı yerli ve yabancı kitapları da seçip okumaya başladım.. Okudukca sis perdesi yavaş yavaş kalkmaya başladı Kamboçya üzerindeki….

Kamboçya bir krallık ve Kral Seyhanuk AMerika yerine Çin tarafını seçince Vietnam savaşı sırasında aslında kendi ülkesinin de sonunu hazırlamış oluyordu… Amerika zaten kendi desteğiyle yönetime getirdiği Mao sayesinde hem Pol Pot diktatörünü hem de güya Çin yardımı ile Kralı destekletiyordu… Hem Pol Pot, hem de kral Seyhanut aslında pis bir oyuna kurban gidiyorlardı ve maalesef olan sadece zavallı ve suçsuz Kamboçya halkına oluyordu…

B-52 bombardıman uçakları günlerce ülkeyi HALI BOMBASI adı verilen ne varsa dümdüz eden bomba stiliyle bombalanıyordu… İnsanların sorduğu tek soru vardı…. BIZ NE YAPTIK AMERİKALILARA????

Hatırlarmısınız? Çıplak bir kız çocuğu resmi vardır hepimizin hfızalarına kazınmış…9 yaşında bir kız çocuğu çaresiz ağlamaktadır yol ortasında ve yanında kaçanlar vardır … Amerika NAPALM bombası atmıştır…Ailesi ölen bu çaresiz kız çocuğunu GENE AMERİKALILAR KURTARIR ve kahraman gibi dünyaya reklam ederler olayı…. Kır kafasını sonra hastaneye götür ve haber yap bu iyiliği…..

Ne denebilir….Anlayana………..

10.07.2003

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.