Almanya İzlenimleri – 2004

Şubat 2004’te Frankfurt kentine yaptığım ticari seyahat sırasında avrupadaki son durumu inceleme fırsatım oldu. Karşılaştığım herkesle mümkün olduğu kadar son gelismeleri sormaya çalıştım.

Frankfurt Messe Fuarı her sene yapılan ve dünyanın dört yanından işadamlarının biraraya geldiği çok önemli bir fuardır. Hediyelik eşya ve kırtasiye ağırlıklı ürünler sergilenir bu fuarda.

İlk kez 1991 yılında gezdiğim bu fuarı, 12 senedir ziyaret etmekteyim. 1991 yılından bugüne çok şeyler değişti. Bundan 3 sene öncesine kadar parmakla sayılan Türk firma sayısı, son fuarda 50’ye ulaşmış durumda, bu da bizleri oldukça gururlandıran bir nokta tabii ki. Bu fuardaki katılımcılarımızın sayısının artması, ülkemizdeki ticaretin geliştiğinin kanıtı aynı zamanda.

Bizde katılımcı sayısı arttıkça, özellikle italyan firmalardaki katılım oranı büyük bir düşüş yaşıyor. Fuarın müdavimi olan bazı firmalar bu sene katılmadılar mesela. Bahaneleri oldukça açık, bu fuarda bize uygun müşteri yok… Gerçek sebebi ben söyleyeyim, ekonomik krizdeler ve bu fuarda satabilecekleri ürün yok artık, fiyatları oldukça yüksek ve o malları alabilecek müşteri sayısı oldukça az artık dünyada.

Türkiye gelişiyor, avrupa gerilerken! Bunu lütfen özellikle kaydedin bir kenara. Türkiye’de mükemmel bir enerji var, bütün dünyaya açılıyoruz, hem de sağlam adımlarla! İmalathaneler yeniden hayata geçiyor, firmalar yeni pazarlara kolaylıkla girer oldu, eskiden kapılarında önümüzü iliklediğimiz avrupalılar, inanmayacaksınız belki ama, kapımızda cirit atıyorlar. Kendimizi küçük görmeyi bırakmanın zamanı geldi ve çoktan geçiyor bile. Bu avrupa krizle boğuşurken bizim Avrupa Birliği kapısını aşındırmamızın hiçbir açıklaması olamaz.

Türkiye coştu bir kere! Kendinize güvenin artık ve bırakın bu avrupa hayranlığını… İnanın avrupalılar şu anda sizden daha mutlu değiller…

Gelişen Türkiye, avrupa için bir kurtuluş umudu ama 18.ci yüzyıl Osmanlı imparatorluğunun sıkıntılarını yaşayan bugünün avrupası bize kurtuluş nasıl olabilir acaba???????

Saygılarımla

6.02.2004

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.