ÇiN NOTLARI – ŞUBAT 2012

– Çin Yuanı 6.25 seviyelerinden işlem görmekte. Bu seviyenin 6 seviyesine inmesinin ekonomik anlamda ciddi bir sıkıntı olacağı söyleniyor.
– Birçok firma dünyadaki ekonomik krizin etkilerinden kaçamadığı için kapanmış. Araplar, Avrupalılar ve Kuzey Afrika ile çalışan firmalar çoktan kapanmışlar. Müşteriler gelmediği sürece nereye kadar dayanabilecek ki bu insanlar? Çoğu ihracata bel bağlamış ve senelerdir bu şekilde ticaret yapıyorlardı. Birçok firma iç piyasaya yönelmiş durumdalar.
– Geçen senelerde üst katlarda bile yer bulunmayan iş merkezlerinin üst katları artık bomboş, hatta ikinci ve üçüncü katlarda bile birçok boş dükkan görmeniz mümkün.
– Fabrikalar işçi bulma sıkıntısı yaşıyorlar. İşçiler daha uygun yaşam standartları ve masrafların daha az olduğu bölgeleri tercih ediyorlar. Artık işçi daha değerli bu ülkede. İşçilerin hakları da gün geçtikçe düzenlenmelerden geçiyor.
– Ürün fiyatları yükselmeye devam ediyor. Yaşam standartları yükseldikçe maliyetler de yükseliyor ve insanların daha fazla çalışması gerekiyor. Kapitalist düzenin olmazsa olmazı sayılan insan gücünden maksimum faydalanma kuralı artık daha net kendini belli ediyor Çin’de.
– Bizdeki gibi hayat sigortası, sağlık sigortası, özel eğitim, özel güvenlik sistemleri burada da başlamış. İnsanlar çocuklarını okutmak, kaliteli sağlık hizmeti alabilmek adına sigorta firmalarına koşuyorlar. Birileri de bu sistem sayesinde zengin olmaya devam ediyor.
– Çin Maliye Bakanlığı, bizim yıllar önce yaptığımız gibi, fiş veya fatura almayı teşvik etmek için özel çaba sarf ediyor ve reklamlar yapıyor. Fatura alanlara kazı kazan misali kağıtlar veriliyor ve hediye kazanma şansı ile insanları bilinçlendirmeye çalışıyorlar.
– Geçen sene patlak veren süt krizi halen devam ediyor. Bir fabrikanın ürettiği sütte melamin bulunması yüzünden anneler çocuklarına ithal süt alma savaşındalar. Yerli süt fabrikaları iflasın eşiğindeyken, Yeni Zelanda ve Avustralya süt ithalatçıları bayram ediyorlar.
– Sahte yumurta ile alakalı bilginiz var mı bilmiyorum ama Çin’e gelmeden önce bir arkadaşım, Çinlilerin sahte yumurta yaptığını söylediğinde “Yok artık!” demiştim. Maalesef burada öğrendiğim kadarıyla bunu da başarmışlar! Ciddi ciddi sahte yumurta imalatı yapanlar yakalanmışlar. Ülke çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için kolay kolay da kimlerin yaptığını bulamıyorlar. Yumurtanın bile sahtesini yapabilen ince zekalı insanlara şapka çıkartmak gerekiyor. Sahte yumurtayı gerçeğinden ayırt edebilmek için de çeşitli araştırmalar yapılıyor. İnsanlar bu yüzden köylerden yumurta getirtiyorlarmış.
Teknolojinin gelişmesi bir yana insanların doğal gıdalara hasret kaldığını görmek çok üzücü bir durum. Eskiden paketlenmiş gıdalara para bayılan insanlar, artık doğal gıdalara yüksek fiyat dahi olsa, sağlıklı olması nedeniyle para ödemekten kaçınmıyorlar.

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.