Çin Seyahat Notları


Bu hafta sizlere Çin Seyahat Notlarını paylaşmak istiyorum.
– Çin Yuan’ı 6.29 seviyesinden işlem görüyor. Yönetim Çin Parasının değer kazanmasını istemiyor çünkü ihracatların sağlıklı olabilmesi adına yuan-dolar dengede gitmek zorunda.
– Hızlı büyüme yerine yaşam kalitesinin artırılması ve Batı Çin Bölgelerinin gelişimi projesine ağırlık verilmiş.
– Suriye konusunda Rusya ile çekimser bir politika izleyen Çin, olaylara halen çok temkinli yaklaşmaya gayret ediyor.
– Türk Heyetinin Çin ziyareti sırasında önce Doğu Türkistan’a, sonra Pekin’e uğraması Çinliler arasında ciddi bir sorun yaratmış belli ki. Konuştuğum her Çinli, Türkiye’nin Doğu Türkistan olaylarını desteklediğini ve bunun Amerika destekli olduğunu düşünüyor.
– Çin’de “Tek Çocuk Politikası” iflas etmek üzere. Tek çocuk sahibi olan iki aile, yaşlanınca çocuklar hangisine bakmak zorunda? sorusunu çözemiyorlar. Tek çocuk ileride evlenip aile sahibi olduğunda, maddi gücü yoksa bütün bir aileye nasıl bakabilecek? Soruların cevabını arayan yönetim, ikinci çocuğa esnek davranmaya başlamış bile. Başka da çare görünmüyor zaten bu konuda.
– Çin’de bebeklerin cinsiyetini belirleyen ultrason halen yasak. Çocuğun cinsiyetinin önceden bilinmesi riskli diye düşünülüyor. Doktorlar doğumdan önceki son günlerde cinsiyet hakkında bilgi verebiliyorlar.
– Japon düşmanlığı içeren filmleri her gün televizyonlarda izleyebiliyorsunuz. İkinci Dünya savaşı sırasında Japonların Çinlilere yaptıkları halen Çinlilerin hafızalarında canlı duruyor.
– Çin’de yemek yerken ağzını şapırdatmak ayıp sayılmayan hatta sevilen bir davranış, yemeğin lezzetli olduğunu bu sayede kanıtlamış oluyorlar.
– Hong Kong’da otel fiyatları fuar dönemlerinde astronomik fiyatlara ulaşıyor. 100 usd olan bir otelin fuar döneminde gecesi 300-400 dolarlara ulaşabiliyor. Seyahat etmeden önce mutlaka rezervasyonunuzu sağlam yaparak yola çıkın.
– Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinde cep telefonunuzu roaming yapmak yerine, bulunduğunuz ülkenin yerel telefon kartlarını alarak çok uygun fiyata telefon ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Dakikası 7 TL olan telefonunuzun yerine o ülkenin telefon kartlarıyla çok daha ucuza bu sıkıntıyı halledebilirsiniz. Havaalanlarında ve istasyonlarda telefon kartları satılmaktadır.
– Akıllı telefonlara yükleyebileceğiniz Skype, Whatsapp, Viber gibi programlarla telefon listenizdekilerle ve bu programları kullanan diğer kişilerle kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Seyahatlerde bu programlar gerçekten çok kullanışlı, tavsiye ederim.

Comments

comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.