Elazığ Ağzıyla Seksenler
Balabanlı Şair Ömer Hulûsi BAYLAR – Şiirleri ve Ailesi
Çin Kitabı
Fırat’ta On Yıl
Yaşamdan Kareler
O Esgi Günler
Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi
China at a Glance
E-Yardım
Elazığ Ağzıyla Seksenler
Balabanlı Şair Ömer Hulûsi BAYLAR – Şiirleri ve Ailesi
Çeviribilim Yayıncılık – 2023
Balabanlı şair Ömer Hulûsi Baylar (1875-1940) uzun seneler Yemen ve Balkan cephelerinde askerlik yapmış, Balaban’a dönünce de çerçiliğe başlamış ve ömrünün uzun bir kısmını yine gurbette geçirmiştir. Memleket ve evlat hasretini şiirlere döken şair bu şiirlerle önemli bir şöhrete ulaşmıştır. Balaban’da şiirleri kitaplara giren ve Ankara Radyosu’nda şiirleri okunan ilk şairin o olduğu bilinmektedir.
Bu kitapta Ömer Hulûsi’nin çeşitli kaynaklardan derlenen, yazıya geçirilmiş şiirlerini, çocuklarının ve akrabalarının hayatlarını ve şiirlerini bulacaksınız.
Çin Kitabı
Çeviribilim Yayıncılık
Çin Kitabı, bize kadim imparatorluk Çin’den çağdaş manzaralar getiriyor. Wenzhou’da günümüze ulaşmış bir tapınak, Fuzhou’da bisikletlere binip eve dönen çocuklar, Ningbo’da kötü ruhlar girmesin diye kapı eşiği yüksek yapılmış bir tapınak… Motosikletten bozma taşıma araçları, gökdelenler, heykeller, Hong Kong’da iş arasında yemek yiyenler, bir köşede kestiren ihtiyar adam. Neyin rüyasını görüyor? Dünyanın en eski ülkelerinden biri olan Çin’in ihtişamlı geçmişini mi, parlak geleceğini mi?
Ali Baylar uzun yıllardır seyahat ettiği Çin’de fotoğraf makinesini elinden hiç bırakmadı. Modern hayatla eski geleneklerin iç içe geçtiği anları, Çin’de batıyla doğunun iç içe geçtiği mekanları fotoğraf karesine taşıdı. Daha önce Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi (2007), China at a Glance (2009) adlı kitapları hazırlayan Ali Baylar, bu kitabında, Çin’e seyahat edecek olanlara önerilerle birlikte Çin şiirinden ve atasözlerinden örnekleri, tarihini bugünüyle birlikte yaşamayı sürdüren Çin’den fotoğraflarla biraraya getiriyor.
O Esgi Günler (İkinci Baskı)
Çeviribilim Yayıncılık
Seksenlerde Elazığ nasıl bir yerdi, orada nasıl yaşanıyordu? Elazığ’da doğup büyüyen Ali Baylar bunları her yönüyle anlatıyor. Elazığ’ın yemeklerinden sevilen oyunlarına, ticaret hayatından okunan dergilerine dek tam bir nostalji geçidi. Ama en “orcinal” olanı, bütün bunların Elazığ’ın “orcinal” şivesiyle anlatılması. Bunun dışında, Elazığ dili sözlüğü, beldelerin eski ve yeni adları, kato tanıma rehberi gibi çok şey var kitapta. Seksenlerde Elazığ, ilk kez kendi sesiyle.
Fırat’ta On Yıl
Çeviribilim Yayıncılık
Crosby Howard Wheeler, 19. yüzyıl sonunda Amerika’dan Türkiye’ye, Elazığ-Harput bölgesinde misyonerlik yapmak üzere geldi. Bölgedeki dini hayatın canlanmasına katkıda bulundu ve bölgenin kültür tarihinde büyük etkileri olan, Fırat Koleji (Euphrates College) adlı eğitim kurumunun kurulmasına öncülük etti. Fırat’ta On Yıl, Wheeler’ın Harput’taki öncü çalışmalarını, misyonerlik anlayışını, bölge halkının 1850’li yıllardaki yaşam koşullarını anlatan bir kaynak eser. Türkçede ilk kez.
Birçok akademik çalışmada kaynak olarak anılan bu eseri Elazığ doğumlu araştırmacı Ali Baylar yayıma hazırladı. Kitaba ek olarak kolejin o dönemde yayınladığı kataloglara da yer verilmiştir.
“Harput şimdilerde bir mezarlık şehir gibi görünüyor olabilir fakat altında büyük bir tarihi birikimi bulunan bu şehrin daha keşfedilmeyi bekleyen bir sürü hazinesi bulunuyor.”
Yaşamdan Kareler
Çeviribilim Yayıncılık
Ali Baylar, dünyanın her köşesini gezen ve gördüklerini birer tanıklığa dönüştüren bir fotoğrafçı. Yaşamdan Kareler’de, objektifine yakalanan farklı insan hallerini görüyoruz. Her bir fotoğraf, çok geniş kadrolu bir filmin farklı anları gibi.
“Kültürel farklılıkları göz ardı edemeyiz; mesela bir Hintli evet derken kafasını sağa sola sallar, bazı ülkelerde çocukların kafasını okşamanız hoş karşılanmaz, bazı ülkelerde yanaktan öpüşmek doğal sayılırken, bazı ülkelerde kadın-erkek tokalaşması yasaktır. Bu insanların farklı kültürlere sahip olmalarını, bazı Batılıların yaptığı gibi ‘barbarlık’ olarak adlandırmak yerine dünyanın renkleri olarak görmek daha mantıklı değil midir?”
Yaşamdan Kareler, insana odaklanıyor. Çok farklı coğrafyalarda çekilmiş fotoğraflardan oluşan kitap, kültürlerin farklılığına değil, insanların benzerliğine vurgu yapıyor.
O Esgi Günler (Birinci Baskı)
CİNİUS YAYINLARI
Elinizdeki bu kitabı okurken bir yandan eğleneceksiniz, bir yandan da dilimizin sevimli bir tarafını görme şansınız olacak… 80’lerin Elazığ kültürünü Elazığ şivesiyle okumanın zevkine varacaksınız. Elazığ şivesinin de kendine ait bir gramerinin olduğunu görecek ve şiveli konuşmanın, magazin programlarındaki basite ingirenmiş Türkçeden çok daha güzel olduğunu hissedeceksiniz.
“Dünya kupası oynanan günnerdi. Gençler Tahtalı Cami’ye gidilerdi. Bu caminin hocası, dokuz dakkada teravi gıldırarah giness rekorlar kitabına girmeyi başaran tek hoca olan Jet Mahmut’tu… Adamın hakkını vermek lazım, ibadetini de yapacan, eğlenceni de yapacan mantığıyla gençleri çekidi camisine.”
Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi
Bu kapsamlı el kitabında Ali Baylar kişisel ahtıra ve deneyimlerinde de yararlanarak, yaşayan Çin’in kapsamlı bir panoramasını ve aynı zamanda pratik bir seyahat rehberini sunuyor okurlarına. Yirmi yıllık bir tecrübe sonucu kaleme alınan bu kitap her kesimden okurun ilgisini çekerek büyüleyici bir rehber.