Meksika`ya gitmeyi dusunuyorsaniz oncelikle unutmamaniz gereken nokta vize konusu. Turk vatandaslarinin vizesiz girmesi mumkun degil. Istanbul`da,Tesvikiye`deki, Meksika Fahri Ataseliginden ya da Ankara`da Gazi Osman Pasa semtindeki, Meksika Konsoloslugundan vize muracati yapabilirsiniz. Amerika vizeniz yoksa 15 gun kadar bekleyeceginizi belirtmemde fayda var. Son donemlerde,Amerika`ya vize almakta zorlanan vatandaslarimizin,Meksika vizesi alip, Amerika`ya kacak girmesinden olacak, artik Meksika bile bize maalesef 3.cu Dunya Ulkesi muamelesi yapmaya baslamis.
Vizeyi bir sekilde aldiktan sonar, hangi havayolu ile gitsem acaba diye arastirmaya basladiktan sonra, en kisa zamanda goturmeyi vaadeden KLM havayollarinda karar kilarak, biletimi aldim. Kraliyet Havayolu olarak adlandirilan bu havayolu sirketi bende acikcasi hayal kirikligi yaratti. Kafamda o kadar buyuk bir imaji oldugundan dolayimidir desem, sanssizligimdan mi desem bilemiyorum. Istanbul`dan ucak kalktiktan sonar pilot anons yaparak ,birkac tane bavulu unuttuklarini ve ozur dilediklerini bildirdi. Nasilsa benim bavulum degildir deyip ustelemedim, ama Meksika`ya vardigimda bavullarimin gelmedigini gorunce hem guldum, hem sinirlendim, cunku ben oraya sadece gezmek icin gitmiyordum ve her bavulun benim icin ciddi aciliyeti vardi. Sorun sadece bavul ile bitmiyor, 4 kez bindigim bu havayolu, maalesef 3 kez rotar yaparak butun planlarimi altust etmeyi basardi. Diger bir nokta, normalde uzun hatlarda uctugunuz neredeyse tum havayollarinda vakit gecirmeniz icin bircok magazin bulunur ve siz bunlari okurken bir nebze vakit gecirebilirsiniz, bazilarinda ise uzun hatlar icin genelde koltuklarda kucuk ekranlar olur ve buradan interaktif oyunlar oynanabilir, vizyona yeni giren filmlerden istediginizi secerek seyredebilirsiniz. Maalesef boyle bir luksumuz olamadi, birakin luksunu, onunuze konulan dergiler de genelde sizden once oturmus yolcunun biraktigi sayfalari bukulmus dergilerdi. Fiyat olarak diger havayollarindan 100-200 USD fazla almayi bilen bu havayolu sirketinden daha kaliteli bir hizmet beklemek saniyorum her yolcu gibi benim de hakkimdir.Ekonomik krizde oldugu icin, Amerikan Northwest Havayollari`nin ortak oldugu bu havayolu sirketini gordukten sonra bizim THY kim ne derse desin MASALLAH cok iyi hizmet veriyor derim.Ben bir yolcuyum ve verdigim paranin hakkini almak izterim dogal olarak.
Istanbul`dan 4 saat suren yolculuktan sonra, bir 11 saat daha ucarak sonucta Mexico City`ye inebildik. Turkiye saatiyle arada 8 saat fark var. Biraz once belirttigim gibi bavullarim gelememisti ve ben elimi kolumu sallaya sallaya otelimin yolunu tutmaya basladim.Yolda hep kafamda sekillenmis Panco ve Sumbrella adindaki sapkalariyla dolasan Meksikalilari aradi gozlerim ama nedense bir tane bile goremedim, galiba bize anlatilan filmlerdeki Meksika biraz farkli cunku bu sekilde giyen bir tek kisi bile yoktu piyasada.
Meksika`nin baskenti, Mexico City . Ispanyolca Ciudad de Mexico (siyudad de mehiko) olarak geciyor. Meksika, MEHIKO olarak okunuyor Ispanyolcada. Mexico City, 24 milyon nufusuyla,Tokyo`dan sonra en buyuk dunya kenti.
Otelimi sehrin merkezi olarak Kabul edilen ZONA ROSA (Pembe Bolge) de ayarlamakla saniyorum cok iyi bir secim yaptim cunku alisveris merkezleri, turistik dukkanlar vs. hepsi bu bolgeye yakin.
Saat farkina alismak cok kolay olmadi cunku orada saat 16:00 iken,Turkiye`de 24:00 ve siz basliyorsunuz uyuklamaya…
Mexico City,deniz seviyesinden 25 metre yuksekte, havasi kuru.Kuruyan dudaklarim icin dudak kremi kullanmak zorunda kaldim. Gunduz hava sicakligi 25-30 derece iken , gece vakti aniden 8-10 dereceye dusuyor. Kiyafetlerinizi dikkatli secin derim.
Meksika tarihine baktigimiz zaman, dunyaca unlu Aztek uygarliginin burada yasadigini goruyoruz. Aztekler ilginc bir uygarlik. Mesela efsaneye gore Kral, kuracagi kent alanini secerken, kartalin yilani oldurdugu yer neresi ise orada kuracagini aciklar. Baslarlar aramaya, kartalin yilani oldurdugu yeri ararlar. En sonunda bir golun uzerinde agzinda yilan olan bir kartal gorurler. Aradiklari olay gerceklesmistir ama bir sorun vardir, olay golun uzerinde cereyan ettigi icin sehir golun uzerine kurulmak zorundadir, ve kral emir vererek golun uzerinde,Venedik misali, bir kent kurulur. Aradan yillar gecer kent gittikce buyumeye baslar, su kanallari doldurulur ve gol yokolur, kurutulur yani… Fakat 1984 yilinda bu bolgede olan deprem altyapidaki yumusak toprak yuzunden hasar cok buyuk oluyor ve kent neredeyse komple yeniden insa edilmek zorunda kaliyor.
Aztekler , birgun gelecegine inandiklari Tanri`yi beklerken, 16.ci yuzyil baslarinda ulkelerine ayak basan Ispanyol Koloni grubunun basi Hernan CORTEZ`i, Tanri sayarak butun kanallarin kapilarini acarlar, veeee kaybederler tabii ki butun varliklarini. Gozu donmus Ispanyollar, altinlari gorunce yagmalamaya baslarlar tum bolgeyi, insanlari oldururler, hristiyan olmamak icin direnen halki KUTSAL TEBLIG ile yani ya canini ya dinini degistir diyerek Cennetlik yapmayi basarirlar ve gunumuz Meksika`sinda, Katolik Hristiyanlik,Ispanya`dakinden cok daha ileri seviyeye ulasmistir. Ispanyollar, kendileri gibi MODERN olmayan bu Aztek uygarligini yokederek, buyuk bir basai gostererek, AVRUPA`li olmalarini saglamistir. Bugun Aztek dilini kullanan hickimse kalmamistir. Halk Ispanyolca konusmaktadir.
Aztekler, kendi inanclarini yasayan bir uygarlikti.Bircok Tanrilara tapmaktaydilar ve senelik ortalama 10.000-15.000 kisiyi Kurban etmekteydiler.Insanin, Tanriya sunabilecegi en buyuk hediyenin kendisi oldugunu dusundukleri icin, savaslardan once, hasatlardan once kurban vererek bereket ve basari bekliyorlardi. Konustugum birkac Meksikali arkadas bana kurban etmenin vahset olarak adlandirilmamasi gerektigini soylediler, dediklerine gore Aztekler zevk icin degil bir torenle, bir inanc icin olduruyorlardi, bugun ise insanlar ellerinde silahlarla bir hic ugruna olduruyorlar, onlara gore Aztekler daha masum….Ne diyelim, yorum sizin….
Aztek Krali Mocteuzma , -biz Turkce`de nedense Montezuma olarak adlandirmisiz- Tanri sandigi Ispanyollar tarafindan ihanete ugrayinca inanisa gore Intikamini gelen yabancilardan bugun bile almakta, nasil mi? Genelde aci yemekleriyle unlu Meksika`da aliskin olmayan bir yabancinin kolaylikla midesi bozulabiliyor, ve Meksikalilar buna Mocteuzma`nin intikami diyerek guluyorlar.
Muzeler Pazar gunu ucretsiz ve halk gunu olarak sayiliyor ve ben boyle bir Pazar gunu Antropoloji Muzesine gittim. Meksika Sehrinde kesinlikle gorulmesi gereken bir muze bence. Aztekler ve Meksika kulturu hakkinda oldukca ilginc bilgiler gormeniz mumkun, Benim en cok ilgimi ceken bolum, Aztek futbolu ile alakali bolumdu. Bu futbol biraz basketbol gibi ,yuksege konulan bir bosluga, kaucuktan imal edilmis agir bir topu yere dusurmeden atma amacini tasiyan ve bugunku futbolun atasi sayilabilecek bir oyun bicimi. Muzede kaucuk toplardan bir tanesi bulunuyor ve cok ilgimi cekti acikcasi.
Meksika Sehrinde Templo Mayor yani Buyuk Tapinak`ta gorulmesi gereken baska bir merkez. Ben gidemedim ama Teotihuacan piramitini de gormek gerekiyor en azindan.
Meksika`da vosvos taksiler cok hos bir hava vermis sehire. Yesil beyaz renkleri ile oldukca ilgi cekiyorlar fakat denilene gore bu sene sonunda piyasadan cekileceklermis cunku guvenli degillermis. Bu ulkede hirsizlik konusu biraz ciddi boyutlarda oldugu icin ve bazen taksilerden bile birseyler kolayca calinabildigi icin artik daha guvenli araclarin taksi yapilmasina karar verilmis. Guzel bir sevimlilik kayboluyor bence. Burada taksicilere de dikkat edin deniyor. Benim basimdan birkac basit kaziklanma gecti. Isin ilginc tarafi yedigim kazik sokaktaki taksicilerden degil, otelin taksisi idi. Otel taksileri guvenilir demislerdi. 35 pesoluk yere 200 peso veriyorsunuz. Sokaktaki taksilerde en fazla 50 peso vererek belki kaziklaniyorsunuz. Guvenli olmak 6 kat pahali olmayi gerektiriyor galiba.
Meksika yemekleri denince dogal olarak aci, fasulye ve misir geliyor akla. Bizim bazi yemeklerimizi cok andiron tatlari ile benim hosuma gitti diyebilirim. Aci biberlerine dikkat etmek gerekiyor.
Aksamlari eglence yerlerinde MARIACHI denilen muzik sesleri sokaklara yayiliyor ve kendine has kiyafetleriyle mariachi sanatcilari bizim Sulukule gibi halki eglendirmeye calisiyorlar. Mariachi, Fransizlardan gelmis ve EVLENMEK anlamina geliyor, yani mariachi muzigi bir anlamda evlilik eglencesinde kullanilan muzik, fakat gunumuzde her yerde calinan bir muzik oluvermis.
Tequila yani tekila ickisi Meksika`nin milli ickisi. Tekilanin yaninda ozel bir bocek yemek adet. Bu bir cesit yenebilen bir kurt, ve sordugum birkac arkadas cok lezzetli oldugunu iddia ettiler, ne diyeyim.
Puro severler icin kucuk bir not. Meksika`da el sarmasi purolar mevcut. Kalite olarak cok kotu sayilamayacak bu purolardan almanizi tavsiye ederim. Yalniz genellikle taze olmayabiliyorlar. Bana taze oldugunu iddia ettikleri puro maalesef kuru cikti. Sansima digger aldigim paket taze oldugu icin moralim duzeldi.
Meksika`da sokaklarda gordugum insanlarin borcogu bana filmlerdeki Kizilderili tiplerini animsatti, bu saf kan Aztek insanlar esmer tenleri, kisa boylari ve hafif tombulluklari ile degisik bir sevimli geldiler. Bircok ulke insanina gore daha guleryuzlu olan Meksika halki, bircok yonden biz Turklere benziyorlar. Sahsen ben cok fazla yabanci bir ulkede oldugumu dusunemedim. Bina yapilarindan, sokaklarina, giyimlerinden, eglencelerine bize cok benziyorlar, hatta ilginc bir not size; yol kenarinda duran bir kiz gorduklerinde taksi soforleri kornaya basiyor! size birilerini hatirlatti mi? 🙂
Saygilarimla
30.07.2002